poniedziałek, 23 grudnia 2013

Kuchnia pachnąca Świętami czyli kulinarnych zmagań ciąg dalszy ;)

Witajcie Kochani!

Tak jak w tytule ciągłe przygotowania smakołyków na świątecnzy stół. W sobotę, tak jak zaplanowałam robiłam rybę po japońsku, natomiast wczoraj piekłam mazurka makowego i paszteciki do barszu. Podam wam przepisy być może ktoś skorzysta :)



Ryba po japońsku

Składniki:
1 kg filetów (ja używam mintaja, ale mogą być inne, takie jakie lubicie)
3 jaja, bułka tarta (do panierki)
sól, pieprz cytrynowy, ew. przyprawa do ryby
duży słoik ogórków konserwowych
słoik papryki konserwowej
2 duże cebule
do zalewy: 2 szkl. wody, 1/2 szkl. oleju, 4 łyżki octu, 4 łyżki cukru, 4 łyżki ketchupu, mały przecier pomidorowy, ew. sól, pieprz.

Przygotowanie:

1.Rybkę przyprawiamy i kroimy na mniejsze kawałki (mniej więcej każdy filet na 3 części). Panierujemy standardowo i smażymy na oleju. Odstawiamy do wystygnięcia.


2. W międzyczasie kroimy warzywa: ogórki w półplasterki (chyba, że ogóry są duże to na mniejsze kawałki) paprykę w krótkie cienkie paseczki i cebulkę w kostkę.


3. Przygotowujemy zalewę z podanych składników, możemy ją doprawić, ale jeśli ryba jest mocno przyprawiona, to nie jest to konieczne. Po doprowadzeniu zalewy do wrzenia gotujemy ją ok. 3 min. Następnie układamy w sporym naczyniu (ja używam w tym celu żaroodpornego) na przmian rybkę i warzywa do wyczerpania i polewamy gorącą zalewą. Możemy też po każdej warstwie polewać po trochu jak kto woli.




4. Danie musi poleżeć, aby się wszystko przegryzło, przynajmniej jedną noc ;) 





Polecam tą potrawę, na wszelkie imprezy. U mnie wszyscy zawsze się zajadają i chwalą ;D 
Pierwotny przepis na to danie jest taki, aby smażyć rybę w cieście ala naleśnikowym (z jaj, mąki i wody robimy gęste ciasto i maczamy rybkę). Robiłam taką za pierwszym razem, jednak bardziej do gustu przypada rodzince w panierce z bułki, bo w cieście ryba bardzi nasiąka, a tak ma brdziej zwięzłą konsystencję.


Mazurek makowy - czyli makowiec na kruchym cieście

Składniki:
Ja robię ciasto kruche, które moim zdaniem jest najlepsze do tego typu wiepieków czyli 3:2:1
300 g mąki, 200g masła/margaryny, 100g cukru pudru
do tego dodaję 2 żółtka i 2 łyżki smietany.
do masy: masa makowa gotowa - 2 opakowania po 900g, paczuszka płatków migdałowych, pół dużej paki rodzynek, kilka pokrojonych suszonych daktyli, 1/2 opakowania skórki pomarańczowej, piana ubita z białek, 2 duże łyżki miodu.

Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto i wkłądamy je do zamrażalnika na 30mint. W tym czasie szykujemy masę. Do dużej miski wrzucamy mak i bakalie (rodzynki sparzamy), miód i mieszamy wszystko dodajemy pianę z białek i delikatnie drewnianą łyżką mieszamy. 

Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika odkarawamy 3/4 i rozwałkowujemy. Wykładamy na blachę. Pieczemy ok.30-35 min. Wyjmujemy ciasto, nakładamy masę i na wierz układamy paski z pozostałego ciasta, możemy też utrzeć jak kto woli. Wstawiamy jeszcze na ok.20min. Wyjmujemy ciasto i zdobimy wedle uznania. 
Świeżo po upieczeniu...

i udekorowane ;D


Paszteciki krucho - drożdżowe


Składniki:
0,5 kg mąki
5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
łyżka mleka
3/4 kostki masła/margaryny
1/2 szkl. śmietany
2 jaja
+ farsz ( u mnie pozostały z pierogów czyli kapuściano-grzybowy, do którego dodałam jeszcze świeżej natki pietruszki)

Drożdże kruszymy do miszeczki dodajemy cukier i odrobinę mleka, zakrywamy ściereczką i odstawiamy. Przygotowujemy resztę składników tj. mąkę, masło, jaja. Wyrośnięte drożdże mieszmy ze śmietaną i dodajemy do reszty. Wyrabiamy cisto i odstawiamy na ok. 30min. 
Dzielimy na 4 części. Każda wałkujemy podsypując mąką na podłużne płaty. Farsz wykładamy na środek, rogi zwijamy do góry, lekko dociskamy i kroimy ostrym nożem po skosie. Paszteciki wykładamy na blaszcze pokrytej papierem do pieczenia i możemy je posmarować białkiem z jaj. Pieczemy ok. 20min. 




A teraz zmykam i biorę się za gotowanie barszczu. 

Smakowitych Świąt !!! Agnessa.

13 komentarzy:

  1. ile dobroci! ta rybka wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda tylko że ta rybka to ryba po grecku :) a po japońsku robi się śledź z jajkiem i śmietaną ale i tak dobrze wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rybę po grecku się robi na parze bądź dusi i przede wszystkim robi się ją w sosiku warzywno-pomidorowym z włoszczyzną (marchew,pietruszka, seler pokrojone w słupki). Co do śledzia nie znam tego przepisu, być może ma taką samą nazwę.Nie jednemu psu Burek przecież ;)

      Usuń
  3. Hm... no chyba że jest jakiś przepis jakiego nie znam jeszcze ?

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystko przepysznie wygląda:) Wesołych Świąt!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. o matko, te paszteciki wyglądają bajecznie!
    spokojnych i rodzinnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i wzajemnie... wspaniałych Świąt!!!

      Usuń
  6. Zrobiłam się bardzo głodna! Chcę już odwiedzić babcię i zajadać się smakołykami :D Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bacia to na pewno przygotowała wspaniałości :) Życzę smacznego i radosnych, pogodnych Świąt :)

      Usuń
  7. Ale pysznie to wygląda, aż się głodna zrobiłam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze kilka godzin i wszyscy się będizemy zajadać ;) Wesołych Świąt!!! :)

      Usuń