poniedziałek, 16 grudnia 2013

W trakcie świątecznych przygotowań...

Witajcie Kochani!

Jak tam wam idą przygotowania do świąt? Domki już czyste? przystrojone? W kuchni poszykowane smakołyki? U mnie od tygodnia praca wre :) Mieszkano już wysprzątane, udekorowane świątecznie :) A jeśli chodzi o kucharzenie to zrobiłam już bigos i polepiłam z mamą pierogi :) Wczoraj upiekłam pierniczki z przyprawą korzenną domowej roboty. Do zrobienia mam jeszcze  ciasta: makowiec i chatkę puchatka oraz rybkę po japońsku i paszteciki do barszczu ;)


Lepimy, lepimy... wyszło ponad 130szt. mniam mniam :D

Domowa przyprawa do piernika
Warto zrobić sobie taką samemu niż używać kupnej, która ma w składzie mąkę pszeną i cukier, a czasem i inne zbędne dodatki.


Składniki (ok.80g przyprawy, spora ilość)
8-10 łyżeczek cynamonu lub 6 kor
4 łyżeczki imbiru
3 łyżeczki goździków
1,5 łyżeczki kolendry
1 gałka muszkatałowa
4 owoce kardamonu
ok. 10 kulek ziela angielskiego
2 gwiazdki anyżu
2 łyżeczki pieprzu kolorowego lub czarnego ziarnistego
laska wanilii

Z owoców kardamonu i gwiadek anyżu wyjąć nasionka. Korę należy połamać, gałkę zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Wszystkie przyprawy utrzeć na proszek w moździerzu bądż zmielić w młynku np. do kawy tak jak ja to zrobiłam ;) Polecam też wczesniej podprażyć przyprawy na suchej gorącej patelni w tedy jeszcze bardziej uwolnią swoje aromaty i będize pięknie pachnieć w całym mieszkaniu.(korę, goździki,nasiona kardamonu i anyżu, kulki ziela oraz pieprz). Oczywiście można przepis dostosowywac pod siebie dla pikatności więcej pieprzu, dla cytrusowgo posmaku więcej ibiru i koledry, anyż ma specyficzny smak i nie każdy go lubi. 


Gotowa mieszanka :)


Pierniczki 
Składniki:
1,5 szkl. miodu
3/4 kostki masła
2/3 szkl. cukru
ok. 0,6 kg mąki (może więcej pochłonąć trzeba obserwować konsystencję)
przyprawa do piernika ok.20g (1/4 mieszanki powyżej)
łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
1 jajko
Przepis wg. kotlet.tv
Ja dodałam tylko szklankę miodu i mniej cukru, ale za to dwa jajeczka :)

W rondelku pogrzać miód, masło i cukier aż masło się rozpuści. Mąkę przesiać dodać sodę lub proszek, przyprawę, ostudzony płyn i jajko. Wyrobić ciasto, jak będzie się za bardzo kleić podsypać mąką. Rozwałkowywać po kawałku i wykrajać pierniczki. Piec ok. 15min w 180 stopniach.
Pierniczki muszą odleżeć kilka dni w zamkniętym pojemniku, aby skruszeć :)

Wykrawanie pierniczków

A tu już gotowe leżakują...


Pozdrawiam w świątecznym nastroju, Agnessa.

10 komentarzy:

  1. nigdy nie myślałam o tym, żeby przyprawę zrobić samemu :)

    ja rozpaczam nad tym, że mój piekarnik odmówił posłuszeństwa :(
    Ja chce coś upiec! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam ze swoim nie małe przeboje... Mam gazowy, a w nim nie da się ustawić temp. i trzeba na bieżąco sprawdzać co się tam dzieje :P No i przede wszystkim grzej tylko od dołu.

      Usuń
  2. widzę, że praca wre:) pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Praca wre i nie ma kiedy się uczyć... a egzaminy już w ten weekend.

      Usuń
  3. muszę też zrobić, bo aż mi ślinka cieknie! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. pierogi jeszcze przede mną ale tych pierniczków to bym skosztowała ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam ich całkiem sporo - zapraszam :D

      Usuń
  5. ohh, czytam o tych pierniczkach, widzę jak ładnie Ci wyszły i coś czuję, że moje wykonanie nie powaliło by na kolana, mimo tak dobrze rozpisanej receptury :D ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę wiary w siebie. Pozytywne nastawienie to połowa sukcesu ;) Działaj, działaj, a ja trzymam kciuki :D

      Usuń